www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.orwell.hu www.magyartragedia1945.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu www.habsburg.org.hu
ARTHUR KOESTLER | HAGYATÉK | PÁLYÁZAT | NEMZETKÖZI KONFERENCIA | GALÉRIA
NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Michael Scammell - önéletrajz
Michael Scammell 1935-ben született Angliában. Egyetemi végzettségét modern nyelvekből és szláv irodalomból az angliai Nottingham-i a New York-i Columbia egyetemeken szerezte.  A hatvanas évek elején orosz nyelvet és irodalmat tanított az Egyesült Államokban és orosz-angol fordítóként dolgozott. Srammell nevéhez fűződik többek között Konstantin Fedin a Cities and Years-t, Vladimir Nabokov a The Gift és a The Defense című könyveinek, valamint Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés, Tolsztoj Gyermekkor, serdülőkor, ifjúság című műveinek amerikai-angol fordítása. Ugyancsak ő ültette amerikai-angolra Szolzsenyicin, Marcsenko és Vladimir Bukovszkij számos munkáját. 1971-ben megalapította a díjnyertes londoni irodalmi és politikai lapot, az Index on Censorship-t, melyet 1980-ig szerkesztett. Scammell 1981-ben fejezte be a Szolzsenyicin Életrajz című főművét, amely megnyerte a Los Angeles Times könyv-díját, mint az év legjobb életrajza, továbbá az angol PEN Centre díjat ugyanabban a kategóriában. Számos amerikai és nemzetközi tudományos intézet főmunkatársa, 1986-tól a Columbia Egyetem meghívott professzora.  1988 és 1992 között a Cornell Egyetemen a Szovjet & Kelet Európai Tanulmányi Program igazgatója. 1993-ban a National Endowment for the Humanities és a Guggenheim Fellowship pályázatot ítélték meg számára, hogy Arthur Koestler életrajzán dolgozhasson. 1994-től újra a New York City-i Columbia Egyetem professzora. Micheal Scammell jelenleg "non-fiction" fordítási és életrajzírási tanfolyamokat tart a Columbia Egyetem Writing Division of the School of the Arts-ban. Korábban az amerikai PEN Center elnöke, és az International PEN-nek alelnöke volt. Rendszeresen publikál a New York Times Book Review, a New York Review of Books és a New Republik című folyóiratokban. Hamarosan befejezi Arthur Koestler első hivatalos életrajzát, Cosmic Reporter: the Life and Times of Arthur Koestler címmel, amelyet a Random House és Faber ad ki 2006-ban.
 
Könyvei:
 
Készülőben a Cosmic Reporter, the Life and Times of Arthur Koestler. The Solzhenitsyn Files - editor (Edition Q, 1995)
Solzhenitsyn, a Biography (W.W. Norton, 1984).  Winner of the Los Angeles Times award for the best biography, 1985, and of the Silver PEN award of the English PEN Centre, for the best work of nonfiction, 1985.
Unofficial Art from the Soviet Union - editor (Random House 1977)
Russia´s Other Writers - editor & translator (Dutton 1970)
The Blue Guide to Yugoslavia - the Adriatic Coast (Benn, 1969)
Válogatott fordításai: Cities & Years - Konstantin Fedin (Dell, 1962)
Crime & Punishment - Fyodor Dostoevsky (Washington Square Press, 1963)
The Gift - Vladimir Nabokov (Putnam, 1963)
The Defense - Vladimir Nabokov (Putnam, 1964)
Childhood, Boyhood & Youth - Leo Tolstoy (McGraw Hill, 1964)
My Testimony - Anatoly Marchenko (Praeger, 1969)
To Build a Castle - Vladimir Bukovsky (Viking, 1978)
Contemporary Slovene Poetry, an anthology, in collaboration with
Veno Taufer (Modern Poetry in Translation, 1970)
Nothing Is Lost, Selected Poems – Edvard Kocbek (Princeton U.P., 2004)
Poems by Toma¾ ©alamun, Veno Taufer, Lojze Kovaèiè, Kajetan Koviè,
Dane Zajc and Gregor Strni¹a reprinted in New Writing in Yugoslavia,
ed. Bernard Johnson (Penguin Books, 1970). Also in Contemporary Yugoslav Poetry, ed. Vasa D. Mihailovich (University of Iowa Press, 1977)
Poems by Vlado Gotovac in New Writing in Yugoslavia, ed. Bernard
Johnson (Penguin Books, 1970) 
Számos cikke és recenziója jelent meg többek között a következő folyóiratokban: NY Times, NY Review of Books, New Republic, Harper´s Magazine, Times Literary Supplement, London Times, Observer, B.B.C., Wilson Quarterl.
 
 

vissza

f�oldal

Fejlesztette a 
CENTER.HU

      Impresszum  |  Adatvédelem  
XX Század Intézet Terror Háza www.orwell.hu