www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.orwell.hu www.magyartragedia1945.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu www.habsburg.org.hu
ARTHUR KOESTLER | HAGYATÉK | PÁLYÁZAT | NEMZETKÖZI KONFERENCIA | GALÉRIA
ARTHUR KOESTLER
Életrajz
Művei
Cikkek
Tanulmányok
Cikkek
[2005-10-25 - Magyar Nemzet - ]
 
Nemzetközi konferenciát rendezett a Terror Háza Múzeum Arthur Koestler születésének 100. évfordulója alkalmából. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a konferencián kiemelte, hogy Koestler és Orwell együtt a legtöbbet tette a XX. századi totalitarizmusok ellen. Schmidt hozzátette, büszkék lehetünk arra, hogy Koestler magyar volt. A főigazgató leszögezte: a konferencia célja az, hogy az író velünk lehessen és jobban megismerjük.
 
A konferencián előadások hangzottak el a Sötétség délben című regény önéletrajzi vonatkozásairól, hatásairól, az író kapcsolatáról az ellenzékkel és a baloldallal. A konferencia díszvendégeként előadást tartott Faludy György író, költő, műfordító is. A megemlékezés keretében koszorút helyeztek el Arthur Koestler szülőházánál, a Szív utcában.
 
Az író Budapesten született, és 1919-ben hagyta el az országot. 1931-ben csatlakozott a nemzetközi kommunista mozgalomhoz, ám a sztálini tisztogatások és a spanyol polgárháborús élmények hatására elvtársai ellen fordul. 1940-ben írta meg a Sötétség délben című regényét, melyben elsőkét rántottaa le a leplet a sztálini Szovjetúnióban zajló koncepciós perekről, politikai gyilkosságokról.
 
A második világháború után három évig Észak-Walesben élt, majd felváltva az Egyesült Államokban és Angliában lakott. 1983-ban, gyógyíthatatlan betegsége tudatában, feleségével együtt öngyilkosságot követett el Londonban.
 
(Forrás: Info Rádió, hirtv.net)

vissza

f�oldal

Fejlesztette a 
CENTER.HU

      Impresszum  |  Adatvédelem  
XX Század Intézet Terror Háza www.orwell.hu