www.lakossagcsere.hu www.svabkitelepites.hu www.xxszazadintezet.hu www.xxiszazadintezet.hu www.terrorhaza.hu www.orwell.hu www.magyartragedia1945.hu www.magyarforradalom1956.hu www.szexualisforradalom.hu www.magyarholokauszt.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu www.habsburg.org.hu
ARTHUR KOESTLER | HAGYATÉK | PÁLYÁZAT | NEMZETKÖZI KONFERENCIA | GALÉRIA
ARTHUR KOESTLER
Életrajz
Művei
Cikkek
Tanulmányok
Cikkek
[2005-10-26 - Magyar Nemzet - ]
 
Az intézmény főigazgatója arra is utalt: a magyar származású író nem csak életében nem jöhetett haza szülőföldjére, de még nevét sem lehetett kiejteni, leírni a kommunizmus évtizedei alatt. Arthur Koestler, a diktatúrák tanúja volt a rendezvény címe, s a cím egyben megadja a választ arra a kérdésre is, miért volt szigorúan tiltott annak az embernek az életműve, aki orvosi és fizikusi precizitással írta le egy velejéig embertelen rendszer, a bolsevizmus belső mechanizmusait. A neves előadók, az amerikai Míchael Scammell, az orosz Irina Scherbakowa, Sárközi Mátyás és Dalos György elemzéseiből fény derült természetesen arra is, miért volt komoly veszélyességi faktor a Koestler-életmű. Az író ugyanis azáltal tudott hiteles és megsemmisítő képet adni a szovjet szisztéma pokláról, mert belülről élte meg azt, s egy ideig maga is hitt az eredeti eszményekben.
 
Koestler beszámolt arról, hogy álmában felnőttkorában is magyarul beszélt. Arról viszont feltehetően nem is álmodhatott volna, hogy a tiszteletére rendezett első magyarországi tanácskozást csak alapítványi segítséggel lehet méltó módon megrendezni, mert állami pénzek nem jutnak rá a rendszerváltozást követően tizenöt évvel.

vissza

f�oldal

Fejlesztette a 
CENTER.HU

      Impresszum  |  Adatvédelem  
XX Század Intézet Terror Háza www.orwell.hu